Ochsner Parking Garage & Expansion

Project Description

Client:  Ochsner Clinic Foundation
Location:  Jefferson, LA
Architect:  Broadmoor LLC
Original Garage Completion: 2006
Expansion Completion: October 2016

The Project

Broadmoor designed and constructed the original Ochsner parking garage in 2006, a four story structure, with the ability for future expansion. As Ochsner has undertaken multiple campus wide expansions, additional parking was needed to service these new facilities. As the garage was located in the center of campus and full a majority of the time, Ochsner relied on Broadmoor to provide an effective strategy to construct the new garage floors, within budget, all while maintaining access to at least 50% of the existing parking spaces at all times throughout the duration of construction.  Numerous coordination meetings were held with the owner, A&E team members, and subcontractors to plan and coordinate the construction efforts. 4-D models, in conjunction with the project schedule, were used to visually indicate all open and closed areas. Broadmoor was able to satisfy the owner’s needs to maintain existing parking spaces, while providing a safe construction area.

As the Design-Builder for the project, our construction team worked hand-in-hand with our in-house architecture staff to ensure all design elements were coordinated and aligned with the budget. Initial concept budgets were generated early in the design process, validated at each design milestone, culminating with the execution of a GMP at the end of CD phase.  Because of our hands-on approach to this process, the project was completed under budget, 3 weeks early, and had zero safety incidents.